AKGÜNLÜK EKSTRESİ (BOSWELLIA) NE İŞE YARAR?

AKGÜNLÜK EKSTRESİ (BOSWELLIA) NE İŞE YARAR?
Akgünlük Ekstraktı Nedir?
Son zamanlarda adından sıkça bahsedilen ve başta eklem rahatsızlıkları olmak üzere birçok iltihabi rahatsızlığın tedavisinde güçlü bir yardımcı olan Akgünlük Ekstraktını (Boswellia) yakından tanıyalım.
Hint sakızı olarak da bilinen Akgünlük (boswellia), Boswellia serrata ağacından alınan bir bitki özüdür. Boswellia özünden elde edilen reçine, Asya ve Afrika halk tıbbında yüzyıllardır kullanılmaktadır. İltihaplı eklem rahatsızlıkları, kronik inflamatuar hastalıkların yanı sıra bir dizi başka sağlık problemlerinin tedavisinde de tedavi edici özellikte olduğuna inanılmaktadır. Boswellia reçine, hap ve krem olarak bulunabilmektedir.

Akgünlük Ekstraktı (Boswellia) Ne İşe Yarar?
Araştırmalar, Akgünlük ekstraktının (boswellia) iltihaplanmayı azaltabileceğini ve aşağıdaki hastalıkların tedavisinde faydalı olabileceğini göstermektedir:
– Osteoartrit (Eklem Romatizması)
– Romatoid Artrit (İltihaplı Eklem Romatizması)
– Astım
– İnflamatuar bağırsak hastalıkları
Boswellia (akgünlük ekstresi) güçlü bir antienflamatuar (iltihap önleyici) olduğu için etkili bir ağrı kesici olabilir ve iltihaba bağlı kıkırdak kayıplarını önleyebilir. Bazı çalışmalar, lösemi ve meme kanseri gibi bazı kanserlerin tedavisinde bile faydalı olabileceğini bulmuştur.

Akgünlük Ekstraktı Vücutta Nasıl Çalışır?
Bazı araştırmalar, boswellik asidin lökotrien oluşumunu önleyebileceğini ve bu sayede astım tedavisinde etkili olabileceğini göstermiştir. Lökotrienler iltihaplanma nedeni olarak tanımlanan moleküllerdir ve astım semptonlarını tetikleyebilirler.
Boswellia reçinesindeki dört asit, bitkinin anti-enflamatuar özelliklerine katkıda bulunur. Bu asitler, lökotrien üreten bir enzim olan 5-lipoksijenazı (5-LO) inhibe eder. Asetil-11-keto-β-boswellik asidin (AKBA) dört boswellik asitler arasında en güçlü olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, diğer boswellik asitlerin, bitkinin anti-enflamatuar özelliklerinden sorumlu olduğunu göstermektedir. Boswellia ürünleri genellikle boswellik asit konsantrasyonlarına göre derecelendirilir.

Akgünlük Ekstraktı Osteoartrit Tedavisinde Kullanımı
Akgünlük Ekstraktının (boswellia) Osteoartrit üzerindeki etkisi üzerinde yapılan birçok araştırma, osteoartrit ağrısı ve iltihabının tedavisinde etkili olduğunu bulmuştur.
Phytomedicine dergisinde yayınlanan bir 2003 çalışmasında, Akgünlük Ekstresi kullanan Osteoartrit diz ağrısı olan 30 kişinin de diz ağrısında bir azalma olduğu bildirildi. Ayrıca diz fleksiyonunda (esnekliğinde) meydana gelen artışı ve ne kadar yürüyebildiklerini bildirdiler.
Modern çalışmalar Boswellia’nın Osteoartrit tedavisinde kullanılmasının devam etmesini desteklemektedir.
Uluslararası bir laboratuvar tarafından yapılan bir başka çalışma, zenginleştirilmiş Boswellia ekstraktının dozajının arttırılmasının fiziksel yeteneklerde önemli bir artışa yol açtığını ortaya çıkardı. Osteoartrit diz ağrısı, Boswellia ürünü ile 90 gün sonra daha düşük bir doza ve plaseboya kıyasla daha fazla azaldı. Aynı zamanda kıkırdak parçalayıcı enzimin seviyelerinin azaltılmasına da yardımcı oldu.

Akgünlük Ekstraktı Romatoid Artrit Tedavisindeki Etkisi
Romatoid Artrit tedavisinde Akgünlük Ekstraktının (boswellia serrata) yararına ilişkin çalışmalar çeşitli sonuçlar vermiştir. Romatoloji Dergisi’nde yayınlanan eski bir çalışma, Boswellia’nın Romatoid Artrit eklem şişmesini azaltmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Bazı araştırmalar Boswellia’nın otoimmün sürece müdahale edebileceğini ve bunun Romatoid Artrit için etkili bir terapi olabileceğini göstermektedir. Birçok araştırma, akgünlük ekstresinin (boswellia) etkili anti-enflamatuar ve immün dengeleme özelliklerini destekler.

Akgünlük Ekstraktı İnflamatuar Bağırsak Hastalıklarında Kullanımı
Akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar özellikleri nedeniyle, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (UC) gibi enflamatuar bağırsak hastalıklarının tedavisinde etkili olabilir.
Bir 2001 çalışmasında, özel bir boswellia özü olan H15, anti-enflamatuar reçeteli ilaç mesalamin (Apriso, Asacol HD) ile karşılaştırılmıştır. Boswellia özütünün Crohn hastalığının tedavisinde daha fazla etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.
Güvenilir birçok çalışma, bitkinin Ülseratif Kolit tedavisinde de etkili olabileceğini buldu. Boswellia’nın anti-enflamatuar ve bağışıklık dengeleyici etkilerinin iltihaplı bir bağırsağın sağlığını nasıl iyileştirebileceğini yapılan araştırmalar ve klinik çalışmalar sonucu yeni yeni öğrenmekteyiz.

Akgünlük Ekstraktı Astım Tedavisindeki Etkisi
Boswellia (akgünlük ekstresi) bronş kaslarının kasılmasına neden olan lökotrienlerin azaltılmasında rol oynayabilir. 1998’de yapılan bir araştırma, şifalı otların bronşiyal astım üzerindeki etkisini ve Boswellia alan insanların astım semptomlarını ve göstergelerini azalttığını gösterdi. Bu konuda hala devam eden birçok araştırma mevcut ve bu araştırmalar bize şunu gösteriyor; Boswellianın (akgünlük ekstresi) bağışıklık dengeleyici özelliklerinin astımda meydana gelen çevresel alerjenlere karşı aşırı reaksiyon durumunda yardımcı olabilir.

Akgünlük Ekstraktı Kanser Üzerindeki Etkisi
Boswellik asitler kanser büyümesini engelleyebilecek çeşitli şekillerde etki eder. Boswellik asitlerin, bazı enzimlerin DNA’yı olumsuz yönde etkilemesini önlediği gösterilmiştir.
Çalışmalar ayrıca Boswellia’nın ileri meme kanseri hücreleri ile savaşabileceğini ve malign lösemi ve beyin tümörü hücrelerinin yayılmasını sınırlayabildiğini bulmuştur. Başka bir çalışma, pankreas kanseri hücrelerinin istilasını baskılamasında boswellik asitlerin etkili olduğunu göstermiştir. Akgünlük ekstraktının kanser tedavisindeki etkisi üzerine yapılan çalışmalar devam etmekte ve boswellia’nın anti-kanser aktivitesi daha iyi anlaşılmaktadır.
 
kaynak: biometilac.com

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.